Projecten

Je vindt hier informatie over mijn activiteiten in Burkina Faso (West-Afrika), Mozambique en Indonesië. Vanaf 1999 ben ik daar actief (geweest) in verschillende projecten.

Eerst een samenvatting van mijn projecten in Afrika


De pijl wijst naar Burkina Faso. Het land wordt omsloten door Niger, Mali, Ivoorkust, Togo, Bénin en Ghana.
Deze projecten hadden tot doel de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren, met name van de enige HTS in het land (de IUT in Bobo Dioulasso) en van de 5 PABO’s in Loumbila (bij Ouagadougou), Bobo Dioulasso, Fada N’Gourma, Ouahigouya en Gaoua.

Het project aan de IUT bestond uit het geven van trainingen aan docenten en de levering van apparatuur om het practicumonderwijs te verbeteren. De trainingen, die in een eerste fase vooral technisch inhoudelijk waren, concentreerden zich in een later fase van het project op kwaliteitsverbetering van het curriculum. Zo werd door de invoering van projecten het aantal uren contactonderwijs per week teruggebracht van 40 tot 24 en werden door het projectonderwijs studenten getraind in zelfstandig werken.
Het grootste probleem van het onderwijs op de ENEP’s (PABO’s) was dat er nauwelijks studieboeken beschikbaar waren. Daarom zagen de meeste docenten zich gedwongen de lesstof te dicteren. Omdat een les soms 3 uur achter elkaar duurde en er nauwelijks interactie tussen de docent en de studenten plaats vond, is het duidelijk dat de studenten van deze manier van lesgeven weinig opstaken.
In het project is de docenten vooral geleerd hoe zij de lessen effectiever konden inrichten, o.a. door gebruik te maken van Mindmaps, waardoor de studenten actief bij een te behandelen onderwerp betrokken werden.

Na afloop van deze projecten heeft Fontys besloten de relatie met de IUT voort te zetten door bij te dragen aan een project dat driewielerfietsen (handbikes) voor poliogehandicapten maakt.

Kijk voor meer informatie op de pagina’s van het project. Dit project heeft van 2006 t/m 2011 de fabricage kunnen realiseren van ca 800 driewielerfietsen. Hoewel dit project geen invloed heeft op de economische toestand van het land, is de grootste voldoening dat 800 mensen geen geïsoleerd bestaan meer leiden, maar kunnen deelnemen aan het openbare en sociale leven. Het ministerie van Sociale Zaken en Gezondheidszorg (Ministère de l’Action Sociale et de la Santé) heeft hieraan ook een financiële en actieve bijdrage geleverd. Als dank voor mijn activiteiten hierin ben ik aan het eind van dit project onderscheiden met de titel “Chevalier de l’ordre du Mérite de la Santé et de l’Action Sociale”.

In Mozambique heb ik van september 2008 tot november 2010 in Tete gewerkt aan een project ten behoeve van de verbreding van een polytechnische hogeschool.
Dit onderwijsinstituut had tot dan toe alleen een mijnbouwopleiding en moest de komende jaren worden uitgebreid met opleidingen in ICT, Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. De uitvoering van het project vond plaats in 2-weekse missies, totaal 3 à 4 per jaar.
Tete ligt aan de rivier de Zambezi (ca 1500 km ten noorden van de hoofdstad Maputo) en is het centrum van de mijnbouw. De steenkool ligt vrijwel aan de oppervlakte in een zeer uitgestrekt gebied.

Naast deze projecten ben ik bestuurslid van de stichting Vrienden van Burkina Faso
We hebben enkele dorpen in het midden van Burkina Faso geadopteerd (o.a. Pourra, Kumbia, Kabourou), waar met financiële steun van particulieren en het ICCO / Impulsis waterputten, 2 kleine ziekenhuizen en 2 kraamklinieken zijn gebouwd. Kijk voor meer informatie en foto’s op onze website.